Om oss, Sally, Billy och Leo

Vi är en klass på 19 elever som går i klass 3A på Engelbrektskolan i Borås. Detta är vår blogg. Vi skriver om våra resekompisar Sally, Billy och Leo och de platser de besöker. Sally är en rosa ekorre som startade sin resa i början av oktober 2012. Vi fick ett brev där det stod att vi skulle hjälpa henne att komma ut i världen. Vi la henne i en låda i skogen. Då började äventyret.

I september 2013 skickade vi iväg räven Leo, men han har varit försvunnen sedan november 2013. Vi har efterlyst honom och har inte gett upp. Han kommer att dyka upp igen en vacker dag.

I augusti 2014 skickade iväg en ny ekorre, Billy, fast denna gång på en tidsresa. Han kommer att hjälpa oss i vårt arbete med bl. a. forntiden.

Ibland skriver vi om andra spännande saker vi gör, så att Sally och Leo kan hålla lite koll på oss och vårt liv här hemma. Vi försöker arbeta med många olika ämnen och provar på flera olika redovisningsformer. Ställ gärna frågor och kommentera det vi lägger ut på bloggen. Det tycker vi är roligt.

Detta tycker vi barn att vi lär oss tack var vår blogg om Sally, Leo och Billy:

Vi lär oss att samarbeta.

Vi utvecklar vårt språk och lär oss att skriva bra meningar, som vi själva kommer på.

Vi lär oss om andra länder och städer, hur det ser ut där och om hur människor där har det.

Vi lär oss om andra språk.

Vi lär oss om vad som händer i världen.

Vi lär oss att jämföra nu och då; vårt liv idag med de tidsperioder Billy besöker.

Vi utvecklar vårt sätt att ta fram bilder till bloggen, både genom att måla, genom att fotografera och redigera, samt genom att hitta bilder som vi får använda på internet.

Vi utvecklar vår förmåga att söka på internet.

Vi lär oss hur man gör när man anger källor till bilder och texter.

Vi lär oss att tro på våra idéer och testa dem.

Vi utvecklar vår förmåga att använda teknik. Mest använder vi iPads och datorer. Vi gör t ex filmer, radioprogram och böcker som vi kan visa på bloggen.

Vi har roligt när vi lär oss på det här sättet!

Vi lär inte bara oss själva, vi lär andra också. Det vi tar reda på berättar vi vidare. Vi vill att så många som möjligt ska få lära sig så mycket som möjligt genom vår blogg.

Eftersom vi lär oss allt det här så tycker vi att vi är värdiga vinnare av Webbstjärnan 2015! 

Välkommen till oss!

3A, Sally, Billy och Leo

Räven Leo

Räven Leo

Ekorren Sally

Ekorren Sally

Ekorren Billy

Ekorren Billy

Syfte med Sallys äventyr:

Tanken med vår blogg är att vi ska utveckla vår entreprenöriella förmåga. Vi försöker arbeta ämnesövergripande och provar på många olika redovisningsformer. Vårt arbete är på riktigt. Vi ställs inför problem som vi behöver lösa med hjälp av världen runt omkring oss. Vi får pröva och ompröva våra idéer och lär oss om hur vi ska hantera det enorma utbudet på internet. Samtidigt lär vi oss om Sverige och världen. Vi får kommunicera med människor i olika länder, både med de som kommenterar vårt arbete på bloggen och med de som tar hand om Sally och Leo.

Ett av kunskapskraven för ämnet SO är att man ska kunna ge exempel på levnadsvillkor under olika perioder. Man ska kunna göra jämförelser mellan livet förr och nu samt kunna beskriva människans tidiga historia, ge exempel på hur de levde och några viktiga händelser. Det här hjälper Billy oss med. Med våra filmer om de olika tidsperioderna tränar vi oss på just detta. För att förstå livet idag, behöver vi förstå vår historia!

Vi hjälps åt att utveckla oss själva och varandra under arbetets gång. Vi utgår från vårt tidigare arbete på bloggen, ser vad vi är bra på och vad som kan bli ännu bättre nästa gång. Ibland bedömer vi oss själva och ibland varandra. Under arbetets gång försöker vi koppla vårt arbete till de kunskapskrav och förmågor vi utvecklar under det aktuella arbetsområdet.

Ur Lgr 11, Övergripande mål och riktlinjer:

Skolan ska ansvara för att varje elev (…)

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga

kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans…,

kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.

Upphovsrätt

Bilder som vi lägger ut på vår blogg är antingen våra egna eller hämtade från sidor där det är tillåtet att använda samt publicera dem. Vi har lärt oss att alltid tala om var bilderna kommer ifrån. När vi söker och använder fakta från internet skriver vi självklart vilka källor vi använt.

Vill du komma i kontakt med oss? Vår mailadress är sallyskompisar@gmail.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s